Het aanvragen van een FBI Criminal Background check is vrij gemakkelijk. Hierbij is het uiteraard wel belangrijk om te weten welke weg er gevolgd dient te worden om dit document op te vragen. Hieronder zetten wij in het kort een stappenplan uiteen om de aanvraag voor een FBI Criminal Background Check te doen.

Sinds 2017 is het mogelijk om de aanvraag online/elektronisch te doen op de website van de FBI. Het online aanvragen van de verklaring scheelt een hoop tijd, omdat al het verplichte papierwerk komt te vervallen. De gehele aanvraag en betaling wordt gedaan via het beveiligde portal van de FBI.

Stap 1:
Open de website van de FBI, https://www.edo.cjis.gov/#/, u vult uw e-mail adres in, in het eerste blauwe boxje aan de rechterkant welke u tegenkomt als u naar beneden scrolt. U ontvangt vervolgens een e-mail met een link en een pincode.

Stap 2:
U opent de link in de ontvangen e-mail en vult de pincode in het nieuwe blauwe boxje welke geopend wordt, waarna u in het portal van de FBI komt.

Stap 3:
Op de eerste pagina vult u uw persoonsinformatie in. Let op dat uw gegevens zoals opgenomen in het paspoort overeenkomen met de gegevens welke u invult in het portal, bijvoorbeeld al uw namen zoals vermeld in uw paspoort invullen. In Amerika noemen ze de tweede en derde naam, middle names. Geboortedatum in het format zoals ze gewend zijn in Amerika mm/dd/yy.
Vervolgens gaat u naar de volgende pagina’s waar om uw adresgegevens gevraagd wordt en waar er 3 vragen verschijnen, namelijk:
– wilt u uw geboortedatum op het document = JA
– wilt u per e-mail op de hoogte gehouden worden = JA
– wens u een hard copy te ontvangen van het resultaat = JA

Stap 4:
Voltooi de aanvraag door het bedrag van $18,- te voldoen via creditcard of PayPal.
Na betaling ontvangt u een confirmation e-mail, deze e-mail moet uiteindelijk geprint gevoegd worden aan de vingerafdrukkaarten en identiteitsverklaring en meegestuurd worden naar de FBI.

Stap 5:
Laat uw vingerafdrukken afnemen bij een geaccrediteerd bureau. Voor onder meer Nederland, België, Luxembourg kan dit bij www.vkss.nl, in de UK kan dit bij onder meer ukfingerprints.com

Stap 6:
U heeft een afspraak voor het afnemen van uw vingerafdrukken. VKSS handelt de rest van het proces voor u af. VKSS maakt de verplichte FD-258 vingerafdrukkaarten en identiteitsverklaring voor u klaar en zij kunnen de documenten voor u verzenden naar de FBI met expres post FedEx.

Stap 7:
Wanneer de FBI de documenten heeft ontvangen hoeft u alleen nog een paar dagen te wachten. Het digitale resultaat is al na 2 à 5 werkdagen beschikbaar nadat zij de documenten hebben ontvangen. Dit betreft het officiële document welke niets verschilt met de versie welke zij ook nog per post nasturen. De hard copy wordt per reguliere post verstuurd en is ongeveer 4 weken onderweg.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie en stappenplan nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met ons via fingerprints@vkss.nl